Informatie


Geschiedenis / Doel
De Historische Vereniging Oud-Beijerland is opgericht op 30 september 1997. Het doel van de vereniging is het wekken en onderhouden van de belangstelling voor de geschiedenis van Oud-Beijerland, alsmede het verrichten van historisch onderzoek om zo gezamenlijk te komen tot waardevolle uitgaven in de vorm van een periodiek (Beijerlandsche Berichten), welke 4x per jaar verschijnt, alsmede diverse boekvormen en of publicaties. Om zo breedschalig mogelijk bezig te zijn onderhoudt zij kontakten met bijvoorbeeld de NH Dorpskerk,  en neemt zij deel aan het Monumentenbeleid van de gemeente Oud-Beijerland. De vereniging nodigt haar leden éénmaal per jaar uit voor een thema-avond en treedt jaarlijks naar buiten tijdens de Jaarmarkt in Oud-Beijerland.

Lidmaatschap
U kunt ons werk steunen door lid te worden voor minimaal € 10,00 per jaar voor Oud-Beijerlanders of €16,00 daar buiten ivm portokosten. U kunt zich hiervoor opgeven via ons contactformulier.

Genealogie
De Historische Vereniging Oud-Beijerland beschikt over een groot aantal gegevens omtrent Hoeksche Waardse families. Komen uw voorouders uit de Hoeksche Waard en wilt u uw stamboom in uw bezit hebben? Dan kunt u ook een beroep doen op de Historische Vereniging Oud-Beijerland. De kosten bedragen € 55.00 per stamboom. Een verzoek via ons contactformulier is voldoende voor meer informatie. Kijk ook op de website van het oude archief van de hervormde gemeente Oud-Beijerland.

Historische Wandeling
De Historische Vereniging Oud-Beijerland heeft voor u een wandelroute uitgestippeld. U kunt HIER de beschrijving van deze route lezen. Voor eigen gebruik kunt u daar ook een kopie downloaden.

Joods leven in Oud-Beijerland
In Oud-Beijerland is er een bloeiende joodse gemeenschap geweest, maar zoals in vele plaatsen en landen heeft de 2e wereldoorlog hierin ingrijpend verandering gebracht. Één van onze leden, Alie v.d. Berg heeft haar medewerking verleend aan de totstandkoming van een website welke te vinden is op http://www.joodsleven-obland.nl.