Archief

In ons rijke archief bevinden zich duizenden (digitale) gegevens. Uiteenlopend van oude eigendomsbewijzen, kaarten en foto’s. Door middel van onderstaande inventaris- en monumentenlijst krijgt u een idee. Voor specifieke vragen kunt u altijd contact met ons opnemen door middel van het contactformulier.

U vindt hier ook publicaties in eigen beheer.

Beijerlandsche Berichten

De vereniging geeft vier maal per jaar een blad uit onder de naam ’Beijerlandsche Berichten’. De uitgaven kunt u hier bekijken.

HVO Inventarislijst

Het archief van de Historische Vereniging Oud-Beijerland is geen statisch archief maar een archief, waarin steeds nieuwe aanwinsten worden ondergebracht van alle onderwerpen uit de historie van Oud-Beijerland.

Monumenten en gebouwen

Oud-Beijerland heeft 28 Rijksmonumenten en ca. 90 gemeentelijke monumenten. Daarbij zijn er nog tal van karakteristieke en monumentaal waardige panden.

Anna Hers

Anna Hers, geboren in 1885, als dochter van de bekende Oud-Beijerlandse huisarts Dr. Hers.

Haar droom was schrijfster worden, schreef voor de Tweede Wereldoorlog veel meisjesboeken. En stond in Oud-Beijerland aan de wieg van de bibliotheek en het jeugdwerk in “Ons Huis”. Anna Hers was een intrigerende vrouw. Over zichzelf gaf ze weinig prijs. Op basis van haar archief heeft Pieter Jan in ’t Veld getracht haar leven in beeld te brengen.

Als u klikt op “Lees meer” opent u het boek.

Joods onroerend goed

Wat is er gebeurd met het Joods onroerend goed tijdens en na de Tweede Wereldoorlog? Eerder is er al over dit onderwerp gepubliceerd in de Beijerlandsche Berichten. Alie van den Berg en Pieter Jan in ’t Veld hebben dit verder uitgewerkt: waar woonden Joodse inwoners en wat is met hen gebeurd? En op welke wijze is er in Oud-Beijerland aandacht besteed aan de Joodse inwoners die in de kampen zijn vermoord.

Als u klikt op “Lees meer” opent u het boek.

Agenda

29 februari – ALV

Lezing door dhr. Ras, archeoloog van SOB Research, over opgravingen in het centrum van Oud-Beije…

Openstelling HIP van 14.00u-16.00u

13 en 27 februari, 12 en 26 maart, 9 en 23 april, 14 en 28 mei, 11 en 25 juni.

8 november – Lievenshof

Verwelkomen nieuwe bewoners door hen een historische foto van hun nieuwe wijk aan te bieden.

28 oktober – bezoek beschermheer

Lancering nieuwe website door onze beschermheer T. Frederiksz. Baron van Tuyll van Serooskerken.

Lid worden

Als inwoner van Oud-Beijerland betaalt u 10 euro per jaar om lid te worden. Buiten Oud-Beijerland betaalt u 16 euro vanwege portokosten. U krijgt hiervoor oa elke week een historische foto, de Beijerlandsche Berichten, toegang tot ons uitgebreide archief. U steunt hiermee het Historisch Erfgoed van Oud-Beijerland.


Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Adres
Willem Vrijlandtstraat 75
3262 GN Oud-Beijerland