Vierwiekenplein

Oud-Beijerland – Dinsdag 18 april hebben leden van de Historische Vereniging Oud-Beijerland de nieuwe bewoners op de voormalige locatie van de Rabobank aan het Vierwiekenplein verrast met de mogelijkheid om foto’s te bestellen van het stukje Oud-Beijerland.

Het zijn twee luchtfoto’s van het hele gebied uit 1985 en 1990.

De reacties van de nieuwe bewoners zijn erg positief, aldus penningmeester Henk Dijkstra.

Volgens voorzitter Pieter Jan in ’t Veld “was dit deel van Oud-Beijerland vroeger buitendijks gebied en werd Noorddorp genoemd. Een groot deel van het gebied werd gebruikt als bleekveld.”

Van een akte uit 1722 is bekend dat Anthony van Ooijen van de gewezen “bleijker” Willem Dirksz. Rooster koopt “een seeckere blijck” grienden en rietvelden”.

In 1955 verwerft Van Neerbos het gebied en vestigt hier zijn opslag voor zijn betonfabriek die buitendijks staat. In 1962/1963 is het gebied in het kader van de Deltawerken bedijkt. De naam Vierwiekenplein komt uit een in 1993 uitgeschreven prijsvraag. Op 24 september 1994 werd het Vierwiekenplein geopend.

Wie een van de foto’s besteld bij de vereniging is gratis een jaar lang lid van de vereniging, en ontvangt net als de overige leden van de vereniging elke donderdagmorgen digitaal oude foto’s van Oud-Beijerland uit de collectie van Joris Buitendijk.

Adres
Willem Vrijlandtstraat 75
3262 GN Oud-Beijerland