Programma “Egmontjaar 2018” in Oud-Beijerland


In 2018 is het 450 jaar geleden dat de stichter van Oud-Beijerland, graaf Lamoraal van Egmont samen met de graaf van Horn op de Markt in Brussel door Alva zijn onthoofd. Dit feit wordt in Egmond, Horn en Zottegem (België), plaatsen waar de beide graven iets mee te maken hebben gehad, herdacht.

 

24 mei 2018

Het 1e exemplaar van het boek “Het huis van Egmont en de Beijerlanden 1491- 1619
geschreven door Jan Paul van der Spek en uitgegeven door de Historische Vereniging Oud-Beijerland, zal overhandigd worden aan de ambachtsheer van Oud-Beijerland, F.A. baron van Tuyll van Serooskerken, tevens beschermheer van de Historische Vereniging. Daarna zal het boek in de verkoop komen voor € 10,– bij boekhandel Duifhuizen, Boomgaardstraat 1/hoek Oost Voorstraat te Oud-Beijerland.

 

31 mei 2018

Om 15.00 uur zal wethouder Harry van Waveren een expositie openen over de stichter van Oud-Beijerland, graaf Lamoraal van Egmont. Met als titel: “Egmont, trouw beloofd toch onthoofd

De expositie is een samenwerking tussen stichting museum “Oude Raadhuis”, Historische Vereniging Oud-Beijerland en de kunstenaars in de Hoeksche Waard. De expositie zal gehouden worden in het Oude Raadhuis, Waterstal 1 te Oud-Beijerland.

Openingstijden: elke woensdag en zaterdagmiddag. 2 juni en 8 september de hele dag.

 

2 juni 2018

Belevingsdag een historische wandeling met als thema: “Tolerantie”.

Deelnemers worden ontvangen door Lamoraal van Egmont in het Oude Raadhuis en kunnen de expositie bekijken. Daarna gaan de deelnemers in groepen onder leiding van een gids naar de dorpskerk waar zijn dochter Sabina van Egmont begraven ligt. Van daar naar de Rooms Katholieke kerk, via de Kerkstraat naar de Peperstraat waar in Hoeksche Waards dialect uitleg wordt gegeven over de naam Peperstraat. Van daar naar de Bierkade, Oostdijk en Veilingpassage. Onderweg zijn nog tal van activiteiten.

Vooraf inschrijven bij de VVV zie http://www.beleefobl.nl/

 

5 juni 2018

Om 20.00 uur zal de burgemeester van Oud-Beijerland een krans leggen bij de plaquette van Lamoraal van Egmont en Sabina van Beijeren in de bocht Koninginneweg/Beneden Oostdijk. Muziekvereniging “De Bazuin” zal dit muzikaal omlijsten. Op dit zelfde moment zal dit ook plaatsvinden in Egmond aan de Hoef, Weert en Zottegem (België). Dit zijn de overige gemeenten die iets te maken hebben met de graven Egmont en Horn.

De NTR maakt een documentaire onder de titel: “80 jaar oorlog”. Op 28 september 2018 zal in de uitzending te zien zijn dat de schedel van Lamoraal van Egmont in de Universiteit van Leuven (België) 3-D word ingescand.

 

12 oktober tot 20 januari 2019

Onder dezelfde titel: 80 jaar oorlog” in het Rijksmuseum in Amsterdam een expositie waarin ook aandacht is voor Lamoraal van Egmont en Philip de Montmorency, de graaf van Horn.